Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

diumenge, 4 de setembre del 2011

Les ‘biobales' eliminen el musclo zebrat


La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre comprova l'efectivitat d'aquest mètode dissenyat per Cambridge

La utilització de biobales, unes càpsules microscòpiques que tenen una substància tòxica a l'interior, per combatre el musclo zebrat té una efectivitat del 100% en sistemes d'aigua tancats.


Les probes s'han fet a les instal·lacions de la Comunitat de Regants de Móra la Nova. Tot i que el mètode de les biobales encara està en fase de prova, la CHE el recomana com a alternativa a altres tractaments químics que resulten més costosos i menys efectius. Els exemplars de musclo zebrat confonen les biobales amb aliment i mantenen les valves obertes, mentre que si s'utilitza clor per eliminar la plaga l'efectivitat és menor perquè el detecten i tanquen les valves.

I l'ús del mètode dissenyat per la Universitat de Cambridge no ha estat efectiu només per eliminar el musclo zebrat, sinó que també ha exterminat el 100% de cloïssa asiàtica. Aquesta és la primera vegada que es fan servir les biobales per combatre la cloïssa asiàtica, una altra espècie invasora que també afecta la xarxa de regadiu. Les càpsules microscòpiques, que són com unes pólvores, s'aboquen a les canonades de distribució del regadiu i després es recullen els exemplars morts als filtres del sistema de reg. De tota manera, el mètode no es pot aplicar al riu perquè podria perjudicar espècies protegides.

1 comentari:

Viure als "Masos" ha dit...

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha detectat la presència del musclo zebrat a l'embassament de la Baells, de manera que aquesta espècie invasora, que fins ara es limitava a habitar a la conca del riu Ebre, s'ha estès també a la del Llobregat. Aquesta és la primera vegada que, més enllà dels pantans de Flix i Riba-roja, el musclo zebrat apareix en les conques internes de la geografia catalana.
Pel que sembla, el pantà de la Baells seria l'únic que ha rebut aquesta espècie –probablement mitjançant alguna embarcació que no ha estat controlada ni desinfectada–, ja que la resta de proves que ha fet l'ACA a les altres grans masses d'aigua del país han resultat negatives.
Tot i que la presència del musclo zebrat no afecta la qualitat de l'aigua subministrada, sí que pot ser perjudicial per a les infraestructures submergides de captació, canalització i emmagatzematge d'aigua, així com per a altres mecanismes, reixes i filtres.
Control i vigilància
Per evitar la seva proliferació (l'eradicació total és impossible), l'ACA intensificarà les tasques de control a la Baells i de vigilància a la resta de pantans i embassaments interns. Els tècnics estudien la possibilitat de confinar les embarcacions del pantà i també evitar que n'entrin de noves tallant els accessos als remolcs.