Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dimecres, 9 de novembre del 2011

ANAV reforçarà la inversió en seguretat per 'l'efecte Fukushima'






L'accident de la central nuclear de Fukushima, al Japó, ha desencadenat la revisió dels sistemes de seguretat i la solidesa de les centrals nuclears europees.

150 Milions d'€ el 2012, la majoria destinats a millorar la solidesa i resistència de les plantes

Les plantes d'Ascó i Vandellòs II han dut a terme les proves de resistència, stress test, que ha demanat l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica i ha iniciat la redacció d'un projecte de Reforç de la Seguretat per a les plantes atòmiques catalanes. Per tot, l'ANAV ha previst un increment de la inversió per al 2012, que assolirà els 150 milions d'euros. Aquesta inversió també repercuteix en els empleats de les centrals. L'ANAV ha posat en funcionament un nou simulador de Factors Humans on es vol millorar la formació dels treballadors. Després de l'accident de la central nuclear de Fukushima, al Japó, la Comissió Europea ha demanat a les centrals europees noves proves de resistència, anomenades stress test, amb les que es revisarà la solidesa de les plantes davant successos com el que va patir la nuclear nipona. Els primers informes es van entregar al Consell de Seguretat Nuclear el passat 31 d'octubre i s'està enllestint un segon informe sobre les mesures addicionals que caldria prendre davant de successos que sobrepassessin les previsions amb què han estat dissenyades les plantes. Aquests informes seran revisats pel CSN i l'OIEA, l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica, amb seu a Viena.


En el cas de la planta de Vandellòs II que és la única que està a tocar del mar i que podria ser susceptible de patir un tsunami, el seu director Manel Campoy ha explicat que la central està dissenyada amb un marge de seguretat de 25 metres respecte al nivell del mar. Pel que fa als grups I i II d'Ascó, els anàlisi de resistència s'han fet davant de successos relacionats amb el riu Ebre, com el trencament de preses, fins i tot en cadena, i un inesperat creixement del cabal de riu. El director d'Ascó, Cèsar Candàs, ha apuntat que la principal mesura de seguretat es centra en la piscina de salvaguardes que està situada a 100 metres respecte el nivell del riu.


A tot, l'ANAV ha iniciat un projecte de Reforç de la Seguretat per a l'execució del qual s'ha creat un equip multidisciplinari format per 8 persones amb dedicació exclusiva i de 12 persones amb dedicació parcial preferent. També per 'l'efecte Fukushima', la millora de la seguretat ha fet créixer la inversió prevista per a l'any vinent fins a, aproximadament, 150 milions d'euros, bona part destinada a aquest fi. Entre els objectius marcats hi ha la revisió de procediments i noves proves als equips. Alguns exemples són els assajos del funcionament de les bombes d'evacuació sense energia i les proves que permetin allargar les vides de les bateries d'aquestes bombes fins a 24 hores, -la durada actual és d'entre 6 i 8 hores-.


Com ha apuntat el director general d'ANAV, José Maria Grávalos, els estudis que es faran a partir d'ara a les centrals nuclears seran molt minuciosos i és que segons ha afirmat "l'efecte Fukushima només acaba de començar". Grávalos ha reconegut que l'accident de la central nipona ha fet "replantejar i repensar moltes coses" al sector nuclear espanyol".

Més formació en seguretat

L'ANAV acaba de posar en marxa des de fa sis mesos un nou simulador de Factors Humans que l'empresa Tecnatom té a la seva nau del polígon industrial 'Les Tàpies' de l'Hospitalet de l'Infant, al Baix Camp. Es tracta d'unes instal·lacions de més de 1.000 metres quadrats, amb una inversió d'1 milió d'euros, on es recreen diferents sectors de treball d'una central nuclear. El simulador consta d'onze estacions d'entrenament, un enllaç hidràulic, dos aules taller i dos zones de maquetes. Els treballadors, tant de l'ANAV, de les empreses col·laboradores, com els que s'incorporen en els períodes de recàrrega, practiquen les maniobres més usuals que es fan a les centrals amb l'objectiu de prevenir errors humans i millorar la seva pròpia seguretat laboral.


Aquesta és al primer simulador d'aquestes característiques a Espanya i un de les més complets d'Europa. S'ha dissenyat prenent com a referent l'Institute of Nuclear Power Operations (INPO) d'Atlanta, als Estats Units, i les centrals nord-americanes on aquests simuladors són molt habituals.

Més treballadors i menys accidents laborals

A les centrals d'Ascó i Vandellòs II hi treballen, fins a la data, més de 1.000 treballadors contractats directament per l'ANAV i més de 1.300 d'empreses col·laboradores als que cal sumar un miler més d'empleats que s'incorporen en els períodes de recàrrega, com el del grup Ascó II que comença aquest divendres, 12 de novembre, i que està previst que finalitzi el 22 de desembre. Un 95% d'aquests treballadors resideixen a la demarcació de Tarragona. El director general d'ANAV ha destacat que en els últims tres anys la creació d'ocupació ha estat constant. En total, s'han incorporat 241 empleats nous.


Per altra banda, el nombre d'accidents laborals va a la baixa des de 2007. La xifra aquest 2011 ha estat de 44 accidents respecte els 134 de fa quatre anys.

Ascó construeix el seu propi magatzem de residus nuclears

L'emplaçament de l'espai centralitzat per a tot l'Estat és encara una incògnita

En vista que la decisió per situar el futur magatzem temporal centralitzat de residus (MTC) no té data clara i l'assumpte no sembla que figuri en l'agenda de cap dels grans partits espanyols, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) ha posat fil a l'agulla per mirar de resoldre el problema, almenys de manera provisional. Fa pocs dies van començar, a Ascó, les obres de construcció del magatzem temporal individualitzat (MTI).

D'aquesta manera, la central d'Ascó ampliarà la seva capacitat d'emmagatzematge ja que les piscines on s'acumulen els residus –comencen a estar saturades– només podrien acaparar les restes de combustible dels propers dos o tres exercicis. Amb el nou espai, que és previst que estigui operatiu durant el segon semestre de l'any que ve, cadascun dels grups –Ascó I i Ascó II– disposaria de lloc suficient per dipositar les deixalles nuclears almenys durant els pròxims quinze anys.

La informació va transcendir en el decurs de la trobada anual de la màxima autoritat de l'ANAV, José Maria Grávalos, amb els mitjans d'informació, en què va assenyalar que el cost del magatzem individual –no va ser facilitat– ja estava previst per l'associació nuclear.

Els treballs de construcció han rebut els permisos per dur-se a terme del Consell de Seguretat Nuclear, el Ministeri d'Indústria i Comerç, el Ministeri de Medi Ambient i l'Ajuntament d'Ascó. Segons el director general de l'ANAV, “aquestes són unes obres relativament senzilles”. “És més complicat el tràmit administratiu que l'obra en si”, va assegurar.

Operació complexa

Tot i això es tracta d'uns treballs “delicats” ja que l'MTI està format per dues plataformes antisísmiques, de 270 metres cúbics, amb capacitat cada una per a 16 contenidors, un total de 32, on s'emmagatzemen els residus en sec i es refrigera el material amb gas heli. A cada contenidor es poden acumular 32 elements combustibles. L'MTI ocuparà una superfície de dues hectàrees i s'està construint a la zona nord del complex nuclear, molt a prop de la piscina de salvaguarda.

El centralitzat, al calaix

Mentrestant, l'emplaçament del magatzem definitiu (MTC) continua sent una incògnita. Deixant entreveure que la cosa encara va per llarg, Grávalos va assegurar: “L'MTI ens dóna molt temps de marge perquè serà una cosa molt ben feta.” Ara fa un mes, els municipis que formen l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) es van reunir, sense èxit, amb el secretari d'Estat d'Energia. La conclusió que en van extreure és que el destí del cementiri nuclear –junt amb Ascó també hi aspira Yebra, a Castella-la Manxa– és a mans del Consell del Ministres. L'inici de la campanya per a les generals fa que la notícia s'hagi aparcat.

15 anys és el marge de temps, aproximat, que guanyarà Ascó, fins que no es faci el centralitzat estatal.

Seguretat, transparència i ara atractiu turístic

L'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) va presentat ahir el simulador de factors humans, situat al polígon Els Tàpies de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, amb què es pretén formar els treballadors davant situacions de risc. L'empresa Tecnatom és l'encarregada d'aquest equipament, que ocupa més de 1.100 metres quadrats i que està compost d'onze estacions d'entrenament, dues aules taller i dues zones de maquetes, que recreen les principals instal·lacions d'una central nuclear per a la pràctica de les maniobres més usuals a les plantes, les tècniques de prevenció de l'error humà i el reforç de comportaments propis de la cultura de seguretat. Inspirat en les centrals nord-americanes, pretén reforçar coneixements i comportaments en planta i donar formació al nou personal. La seva construcció és conseqüència d'episodis com la recent fuita de partícules radioactives a Ascó. Per tal de tornar a transmetre una imatge de transparència, la central d'Ascó inaugurarà, el pròxim dia 28, el centre d'informació. Grávalos confia que el nou equipament, modern i avantguardista, esdevingui un nou atractiu turístic per a la Ribera d'Ebre: “Serà com una mena de museu tecnològic.” L'ANAV ha tingut el suport del Museu de les Ciències i de les Arts de València i del Cosmocaixa.

D'altra banda, l'associació nuclear va explicar que, un cop acabi l'any, haurà invertit prop de 180 milions d'euros en les tres centrals de la demarcació i que ha gastat 400 milions en operacions i manteniment. També es va enorgullir de contribuir a la creació de llocs de treball, ja que enguany han augmentat la plantilla en prop de seixanta persones.


1 comentari:

Viure als "Masos" ha dit...

La unitat II de la central nuclear Ascó es va desconnectar de la xarxa elèctrica el passat 12 de novembre a la mitja nit per començar la vintena recàrrega de combustible i els treballs de manteniment. La parada posa fi a més de 500 dies d'operació ininterrompuda de la central. Està previst que es duguin a terme més de 10.500 ordres de treball de les quals un 77% són de manteniment preventiu i inspeccions, un 6% de manteniment correctiu, un altre 6% de treballs auxiliars i l'altre 11% restant correspon a modificacions de disseny per a la millora de la instal·lació. En total, s'han incorporat 1.100 operaris addicionals d'empreses auxiliars per reforçar als 1.200 que treballen a la planta d'Ascó.